Stačí zadat vaše telefonní číslo a náš specialista vám pomůže najít způsob, jak zbytečně nepřeplácet za energie.
Anebo rovnou použijte on-line kalkulačku a zjistěte, kolik můžete ušetřit.
Ledničky a mrazáky patří ke spotřebičům, které jsou v chodu prakticky nepřetržitě a mají tak významný podíl na celkové spotřebě elektřiny v domácnosti.
Přitom velmi záleží i na konkrétním modelu. Stará lednice v porovnání s novou, energeticky úspornou může představovat rozdíl v nákladech na elektřinu i přes pět tisíc korun. Důležitá je i nastavená teplota, ideální je v rozmezí 5-8 °C, každý další stupeň dolů výrazně zvyšuje spotřebu a vliv na trvanlivost potravin je přitom zanedbatelný. Rozdíl v nastavení na 5 nebo 3 °C znamená u novějších typů za rok zbytečně vyhozenou pětistovku, u starých ledniček to může být skoro tisícovka. A co teprve taková námraza! Ledová krusta o síle 3-5 milimetrů zvyšuje spotřebu elektřiny o 30 procent, což jsou za rok další stovky i tisíce navíc.
Z údajů Sociologického ústavu AV ČR vyplývá, že více než polovina veškerého potravinového odpadu v republice jde na vrub domácností. Současné vysoké ceny potravin sice plýtvání poněkud zmírnily, nicméně i nadále zarážející objemy jídla končí v odpadcích, protože se zkazilo. A vakuování představuje jednu z možností, jak prodloužit trvanlivost potravin. Navíc je úsporné.
Supermarkety přinesly trend týdenních nebo i měsíčních nákupů, kdy se jednorázově nakupuje velké množství potravin, které je v domácnosti následně nutno náležitě uložit. Velká jeho část obvykle končí v ledničce, která je pak přeplněná, což má neblahý vliv na její spotřebu elektřiny. Příliš mnoho potravin způsobí, že lednička musí dlouho běžet, aby vše zchladila na požadovanou teplotu. Mnoho různých typů potravin v ledničce také znamená, že se bude často otevírat, aby si z ní každý člen domácnosti vzal „to své“. Pozor, vhodné ovšem není ani mít ledničku poloprázdnou, protože když už se potraviny zchladí, pomáhají teplotu v ledničce udržet a zbytečně chladit vzduch se opravdu nevyplatí.
Díky vakuování je možné některé druhy potravin bezpečně skladovat i mimo ledničku. A pokud jsou potraviny uchovávány v ledničce ve vakuových dózách, nejen, že se prodlouží jejich trvanlivost, ale nedochází ani k odpařování vlhkosti, která způsobuje námrazu a zvyšuje spotřebu elektřiny.
Jak víme ze školy, vakuum je vzduchoprázdno. Při vakuování tedy dochází k odčerpání vzduchu z nádoby, čímž se v potravinách zachovávají důležité živiny, zpomalí se vznik a množení bakterií a zabrání se předčasné oxidaci způsobující, že se jídlo časem znehodnocuje. V horním víku vakuovacích dóz je otvor se silikonovým ventilem, který při vyčerpávání vzduchu propouští vzduch ven z dózy, takže víko se hermeticky uzavře. Naopak vyklopením zátky ventilu pronikne do dózy vzduch, podtlak zmizí, víko lze snadno oddělit a obsah následně vyjmout. Při vkládání potravin do dózy je nutno dbát na to, aby dóza, víko i odčerpávací ventil byly zcela suché.
Vlastní odčerpání vzduchu je možno provést mechanicky s pomocí ruční pumpy, což u nádoby o obejmu dvou litrů trvá téměř pět minut a je to fyzicky celkem náročné. Elektrická vakuová pumpa nabíjená přes USB port zvládne i padesát odčerpání vzduchu u dóz různých velikostí.
Vakuové dózy jsou většinou vyrobeny z materiálu Eastman Tritan, což je vysoce kvalitní látka bez BPA (bisfenol A) s dlouhou životností. Jsou zdravotně nezávadné, odolné proti nárazu, neabsorbují barvu ani aroma skladovaných potravin. Na dózách bývá umístěn indikátor vakua, který umožňuje kontrolovat, zda je v nádobě vakuum nebo je nutné jeho stav upravit. Dózy lze uskladňovat v ledničce i v mrazničce nebo ohřívat v mikrovlnce, je možné je umývat v myčce, výrobci ovšem doporučují horní díl s ventilem mýt raději ručně a následně opláchnout horkou vodou.
Výrobci uvádějí, že životnost potravin uložených v boxech bez přístupu vzduchu lze zvýšit až čtyřikrát. Chleba vydržel i dvanáct dní, byť v závěru období kůrka už nebyla křupavá, ale chuť ani vzhled nedoznaly změn. Rohlíky bez soli sypané mákem chutnaly jako čerstvé i tři dny po vložení do vakuové dózy, po týdnu už sice nebyly křupavé, přesto se daly konzumovat.
Mini papriky po třech týdnech vypadaly dobře, byly bez vad, plísní, krabatění, jako čerstvé. U banánů záleží na stavu a stupni zralosti, v jakém jsou vakuovány, nicméně ještě šestý den nebyly na slupce skvrny a dužina stále lákala k nakousnutí.
Tvrdý sýr (eidam 40 %) ani po 32 dnech skladování ve vakuové dóze nevykazoval známky snížení kvality. Naložené maso na grilování ve vakuové dóze po čtyřech dnech v mrazáku a dalších třech dnech v ledničce si zachovalo čerstvost a po tepelné úpravě i vynikající chuť a vůni.
Typ potraviny | Výdrž v chladničce [dny] | Výdrž v chladničce při uložení ve vakuuvé dóze [dny] |
Vařené jídlo | 2 | do 10 |
Čerstvé maso | 2–3 | do 6 |
Vařené maso | 4–5 | 8–10 |
Čerstvé ryby | 2–3 | 4–5 |
Uzeniny | 7 | 15–18 |
Tvrdý sýr | 12 | 25–35 |
Měkký sýr | 5–7 | 13–15 |
Syrová zelenina | 5 | 18–20 |
Omytý zelený salát | 3 | 5–8 |
Čerstvé ovoce | 8–10 | 8–20 |
Chléb | 3–4 | 7–8 |
Dezerty | 5 | 15–20 |
Využijte službu Kalkulátor.cz, partnera Energie.cz
Stačí zadat vaše telefonní číslo a náš specialista vám pomůže najít způsob, jak zbytečně nepřeplácet za energie.
Anebo rovnou použijte on-line kalkulačku a zjistěte, kolik můžete ušetřit.